Jakub Gandykjakubgandyk1
2.2/6
Charakterystyka trasy
2022-01-07
87 km
0 m
0 m
2.2/6
Szlak skupiający się na aspektach najważniejszych dóbr ziemi regionu południowej części Chorwacji, jakim jest Wyspa Korčula, oraz znajdujący się w bezpośredniej bliskości geograficznej jak i kulturowej, Półwysep Pelješac. Zarówno wino jak i oliwa towarzyszą tej przestrzeni od przynajmniej III wieku p.n.e. – czyli od momentu, w którym zaczęły powstawać tu pierwsze antyczne greckie osady. Dzisiaj jest to miejsce do którego przyjeżdża co roku mnóstwo turystów nastawionych na enoturystykę. Na szlaku oprócz wina można poznać także szereg dalmackich tradycji skupionych na tym z czego region słynie.
Szlak zaplanowany jest do przebycia samochodem w okresie sezonu letniego od początku czerwca do końca września(w tym czasie otwarte są wszystkie obiekty) i uwzględnia na swej drodze przeprawę promową(rozkład dostępny w załączniku).
Ze względu na tematykę szlaku opartą w dużej części na degustacji alkoholi, zaleca się wynajęcie w tym celu kierowcy, który będzie transportował uczestników do samego końca szlaku lub wyznaczenie spośród uczestników osoby, która zrezygnuje z degustacji alkoholi w trakcie wycieczki.
PUNKTY NA TRASIE :
1. ULJARA ZLOKIĆ – oliwiarnia w pobliżu Vela Luki, produkująca oliwę z trzech ujętych w Korčulańskim statucie, odmian oliwek : Lastovka, Drobnica i Oblica. To miejsce, w którym można porównać każdą z nich i zrozumieć podstawę dla kuchni Korčuli.
2. Barilo – muzeum etnograficzne w miejscowości Blato jest prowadzone przez lokalną rodzinę. W muzeum są zaprezentowane m.in. pradawne metody winiarskie i oliwiarskie. Znajduje się tutaj ok. 3000 eksponatów. Gospodarze oprócz zwiedzania oferują także kuchnię lokalną oraz możliwość degustacji miejscowych win lub oliwy.
3. Pošip 'PZ' Čara – winiarnia we wsi Čara na Korčuli, produkująca jeden z najbardziej szlachetnych trunków tego regionu – wino białe szczepu Pošip. Renoma tego miejsca sięga daleko poza granice wyspy, stąd warto sprawdzić skąd się to wzięło.
4. Popić Winery – jedna z kilku winiarni w okolicach Lumbardy, oferujących kolejne kultowe dla Korčuli wino białe Grk.
5. Przeprawa promowa z Korčuli (Dominče) na Półwysep Pelješac (Orebić). Aby dostać się na drugą część szlaku należy skorzystać z przeprawy promowej. Częstotliwość kursów jest optymalna w ciągu całej doby. Rozkład jazdy dostępny w załączniku.
6. Restaurant Lavanda – restauracja zlokalizowana na campingu, zbudowanym na kamiennych tarasach, które wzorowane są na uprawach winorośli oraz drzew oliwnych w regionie. Obiekt ten prowadzi rodzina związana z Pelješacem od pokoleń, serwując tym samym rdzenną kuchnię regionalną w towarzystwie wyrabianych przez siebie domowych win, zwanych tutaj domači, a także wyrabianej przez siebie oliwy, dodawanej do potraw.
7. Boutoque Winery Mikulić – winnica o tradycjach pokoleniowych oferująca wino Postup, Plavac lub napotkany w pierwszej części wycieczki Pošip, który można w tym miejscu doskonale skonfrontować z poprzednią degustacją. Warto zwrócić uwagę na wino typu szampańskiego, produkowane w tym miejscu ze szczepu Pošip. Oprócz wina, rodzina oferuje także oliwę własnej produkcji. Jest to miejsce do którego można powrócić po zakończeniu wycieczki i skorzystać z oferty noclegowej.
8. Wine Shop, Andričević – jest to sklep winiarski, w którym mamy możliwość degustacji różnych odmian wina regionalnego oraz oliwy. Jego lokalizacja jest wyjątkowa dla widoku jaki znajduje się za sklepem. Kilkuset metrowe urwisko sprawia że morze staje się wyjątkowym towarzyszem w podróży smaków.
9. wine Špaleta – winiarnia zlokalizowana niemalże w samym środku półwyspu w miejscowości Kuna Pelješka. Właśnie tutaj można spróbować najważniejszego spośród wszystkich win regionu, czyli Plavač. Wino czerwone jest tutaj wytwarzane z historią od pokoleń, a dowodem tego jest właściciel, który doskonale wie jak doprowadzić wino do światowego poziomu.
10. POLJOPRIVREDNA ZADRUGA I VINARIJA DINGAČ – spółdzielnia winiarska, produkująca wino na bazie gron dostarczanych przez wielu lokalnych rzemieślników. To miejsce, z charakterystycznym osiołkiem w logo, w którym można kupić kilka rodzajów starannie dopracowanego smaku wina, m.in. Plavača, Postupa lub Pelješaca. W sali degustacji oprócz wina można obejrzeć dawne urządzenia służące do wyrobu trunków.
Szlak zaplanowany jest do przebycia samochodem w okresie sezonu letniego od początku czerwca do końca września(w tym czasie otwarte są wszystkie obiekty) i uwzględnia na swej drodze przeprawę promową(rozkład dostępny w załączniku).
Ze względu na tematykę szlaku opartą w dużej części na degustacji alkoholi, zaleca się wynajęcie w tym celu kierowcy, który będzie transportował uczestników do samego końca szlaku lub wyznaczenie spośród uczestników osoby, która zrezygnuje z degustacji alkoholi w trakcie wycieczki.
PUNKTY NA TRASIE :
1. ULJARA ZLOKIĆ – oliwiarnia w pobliżu Vela Luki, produkująca oliwę z trzech ujętych w Korčulańskim statucie, odmian oliwek : Lastovka, Drobnica i Oblica. To miejsce, w którym można porównać każdą z nich i zrozumieć podstawę dla kuchni Korčuli.
2. Barilo – muzeum etnograficzne w miejscowości Blato jest prowadzone przez lokalną rodzinę. W muzeum są zaprezentowane m.in. pradawne metody winiarskie i oliwiarskie. Znajduje się tutaj ok. 3000 eksponatów. Gospodarze oprócz zwiedzania oferują także kuchnię lokalną oraz możliwość degustacji miejscowych win lub oliwy.
3. Pošip 'PZ' Čara – winiarnia we wsi Čara na Korčuli, produkująca jeden z najbardziej szlachetnych trunków tego regionu – wino białe szczepu Pošip. Renoma tego miejsca sięga daleko poza granice wyspy, stąd warto sprawdzić skąd się to wzięło.
4. Popić Winery – jedna z kilku winiarni w okolicach Lumbardy, oferujących kolejne kultowe dla Korčuli wino białe Grk.
5. Przeprawa promowa z Korčuli (Dominče) na Półwysep Pelješac (Orebić). Aby dostać się na drugą część szlaku należy skorzystać z przeprawy promowej. Częstotliwość kursów jest optymalna w ciągu całej doby. Rozkład jazdy dostępny w załączniku.
6. Restaurant Lavanda – restauracja zlokalizowana na campingu, zbudowanym na kamiennych tarasach, które wzorowane są na uprawach winorośli oraz drzew oliwnych w regionie. Obiekt ten prowadzi rodzina związana z Pelješacem od pokoleń, serwując tym samym rdzenną kuchnię regionalną w towarzystwie wyrabianych przez siebie domowych win, zwanych tutaj domači, a także wyrabianej przez siebie oliwy, dodawanej do potraw.
7. Boutoque Winery Mikulić – winnica o tradycjach pokoleniowych oferująca wino Postup, Plavac lub napotkany w pierwszej części wycieczki Pošip, który można w tym miejscu doskonale skonfrontować z poprzednią degustacją. Warto zwrócić uwagę na wino typu szampańskiego, produkowane w tym miejscu ze szczepu Pošip. Oprócz wina, rodzina oferuje także oliwę własnej produkcji. Jest to miejsce do którego można powrócić po zakończeniu wycieczki i skorzystać z oferty noclegowej.
8. Wine Shop, Andričević – jest to sklep winiarski, w którym mamy możliwość degustacji różnych odmian wina regionalnego oraz oliwy. Jego lokalizacja jest wyjątkowa dla widoku jaki znajduje się za sklepem. Kilkuset metrowe urwisko sprawia że morze staje się wyjątkowym towarzyszem w podróży smaków.
9. wine Špaleta – winiarnia zlokalizowana niemalże w samym środku półwyspu w miejscowości Kuna Pelješka. Właśnie tutaj można spróbować najważniejszego spośród wszystkich win regionu, czyli Plavač. Wino czerwone jest tutaj wytwarzane z historią od pokoleń, a dowodem tego jest właściciel, który doskonale wie jak doprowadzić wino do światowego poziomu.
10. POLJOPRIVREDNA ZADRUGA I VINARIJA DINGAČ – spółdzielnia winiarska, produkująca wino na bazie gron dostarczanych przez wielu lokalnych rzemieślników. To miejsce, z charakterystycznym osiołkiem w logo, w którym można kupić kilka rodzajów starannie dopracowanego smaku wina, m.in. Plavača, Postupa lub Pelješaca. W sali degustacji oprócz wina można obejrzeć dawne urządzenia służące do wyrobu trunków.

